Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι η πλέον αναγνωρισμένη ασθένεια που προκαλείται λόγω επαγγελματικής απασχόλησης.

Υπολογίζεται ότι 3% του πληθυσμού επηρεάζεται από το σύνδρομο, το οποίο είναι συχνότερο μεταξύ των γυναικών.

Χαρακτηρίζεται από μουδιάσματα, αδυναμία και πόνο στον καρπό και στα 3½ δάκτυλα του χεριού, ιδιαίτερα στον αντίχειρα και στο δείκτη.

Ο πόνος συχνά αντανακλάται μέχρι το βραχίονα. Τη νύχτα τα συμπτώματα στο χέρι και τα δάκτυλα επιδεινώνονται με αίσθημα καύσου, φαγούρας και μυρμηγκιασμάτων που διαταράσσουν τον ύπνο.

Στις πολύ σοβαρές περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος απώλειας της αίσθησης ή και μερικής παράλυσης στο χέρι.

Η πάθηση προκαλείται από τη συμπίεση του μεσαίου νεύρου στον καρπό.

Η συμπίεση αυτή αποδίδεται σε ανωμαλίες που δημιουργούνται στον καρπιαίο σωλήνα λόγω επαναλαμβανόμενων κινήσεων και καταπόνησης του καρπού.

Συμπτωματολογία

Η συμπτωματολογία αρχίζει με αιμωδία (μουδιάσματα) στα τρία πρώτα δάκτυλα του χεριού. Είναι χαρακτηριστικό να παρουσιάζεται κυρίως κατά τις βραδινές ώρες. Αργότερα συνυπάρχει άλγος το οποίο μπορεί να αντανακλάται σε ολόκληρο το άνω άκρο. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις παρατηρείται αδυναμία κατά την κάμψη των δακτύλων του χεριού και κυρίως κατά την βραχεία απαγωγή-αντίθεση του αντίχειρα.

Διαφορική διάγνωση

Η διαφορική διάγνωση γίνεται κυρίως με βλάβες του μέσου νεύρου σε ύψος διαφορετικό από εκείνο του καρπού. Τέτοιες παθήσεις είναι το σύνδρομο στρογγύλου πρηνιστού, βλάβες του βραχιονίου πλέγματος και οι βλάβες του αυχένα (πιεστική βλάβη των νωτιαίων ριζών).

Αλλες παθήσεις ή καταστάσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν την εμφάνιση του συνδρόμου όπως ουρική αρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, εγκυμοσύνη.

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες. Η αρχική θεραπεία περιλαμβάνει ανάπαυση του χεριού για διάστημα τουλάχιστον 2 εβδομάδων με την εφαρμογή απλού νάρθηκα ακινητοποίησης του καρπού. Η εφαρμογή κρύων επιθεμάτων μπορεί να μειώσει το οίδημα και την καυσαλγία. Η χορήγηση φαρμάκων όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, διουρητικά, ή ακόμη και η τοπική έγχυση κορτιζόνης μπορούν, στα αρχικά στάδια, να ανακουφίσουν από το οίδημα και τον πόνο.

Η χειρουργική διάνοιξη του καρπιαίου σωλήνα αποτελεί την ριζική λύση του συνδρόμου. Συνιστάται στις περιπτώσεις επιμονής των συμπτωμάτων για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών. Η επέμβαση γίνεται με τοπική ή περιοχική αναισθησία και ουσιαστικά συνίσταται στη διάνοιξη του εγκαρσίου συνδέσμου του καρπού.

Φωτογραφίες