Η επικονδυλίτιδα του αγκώνα (tennis elbow) είναι μια πάθηση του εκφυτικού τένοντα των εκτεινόντων του καρπού και των δακτύλων στην έξω επιφάνεια του αγκώνα.
Ο πόνος μπορεί να εντοπίζεται στο σημείο όπου οι τένοντες προσφύονται στον έξω επικόνδυλο ή και κατά μήκος των μυών στο αντιβράχιο.
Ο πόνος εμφανίζεται ή/και επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια ή μετά από βαρειά χειρονακτική εργασία.
Σε σοβαρές περιπτώσεις εμφανίζεται ακόμα και κατά την προσπάθεια να σηκώσει κανείς ένα ελαφρύ αντικείμενο ή να σφίξει κάτι με τη γροθιά του (πχ να ξεβιδώσει ένα καπάκι).
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
- Πόνος στην έξω πλευρά του αγκώνα
- Ευαισθησία εντοπισμένη στον έξω κόνδυλο του βραχιονίου (οστική προεξοχή στην έξω επιφάνεια του αγκώνα)
- Επώδυνες κινήσεις – κυρίως η έκταση του καρπού και η άρση αντικειμένων – και ο δραγμός (γροθιά). Δραστηριότητες που απαιτούν χρήση των μυών που εκτείνουν τον αγκώνα (ένα μπουκάλι νερό) είναι χαρακτηριστικά επώδυνες
- Πρωινή δυσκαμψία
ΑΙΤΙΑ
Η υπερχρήση των μυών και τενόντων του αντιβραχίου είναι η πιο συχνή αιτία. Πολλές φορές η επανάληψη κινήσεων απλών προκαλεί την φλεγμονή του κοινού τένοντα και την μερική ρήξη των ινών του. Το κάρφωμα, βίδωμα, άρση βαρέων αντικειμένων μπορεί να προκαλέσει την επικονδυλίτιδα.
Ο οργανισμός κινητοποιεί μηχανισμούς για την επούλωση αυτών των μικρών ρήξεων. Η συνεχιζόμενη χρήση όμως του χεριού, και η επανάληψη των ίδιων κινήσεων, προκαλούν νέες ρήξεις. Ετσι εμφανίζεται ουλώδης ιστός μέσα στη μάζα του τένοντα, με αποτέλεσμα ελάττωση της αντοχής και πόνo.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Η διαδικασία της διάγνωσης περιλαμβάνει ένα λεπτομερές ιστορικό του ασθενούς, για τα συμπτώματα, τον τρόπο και την διάρκεια που εμφανίζονται, καθώς και πιθανές αιτίες που ο ασθενής μπορεί να ενοχοποιήσει.
Η κλινική εξέταση επιβεβαιώνει τοπική ευαισθησία και πόνο που προκαλείται όταν ο ασθενής προσπαθεί να τεντώσει τον καρπό ή να στρέψει το αντιβράχιο υπό αντίσταση. Οι ακτινογραφίες δεν παρέχουν κάποια πληροφορία, εκτός αν συνυπάρχει οστικό υπόστρωμα (ρευματοειδής αρθρίτιδα).
Ο έλεγχος με μαγνητική τομογραφία μπορεί να αναδείξει πρώιμες ρήξεις του τένοντα.
Επικοινωνήστε μαζί μας
Μιλήστε μαζί μας για τις δικές σας απορίες και προγραμματισμό του ραντεβού σας!
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει:
- ακινητοποίηση του αγκώνα και του αντιβραχίου για 2 – 3 εβδομάδες
- φαρμακευτική αγωγή με αναλγητικά και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη
- εφαρμογή πάγου ή θερμότητας
Η χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει:
- αφαίρεση του ουλώδους ιστού από την μάζα του τένοντα των εκτεινόντων
- απελευθέρωση της έκφυσης του τένοντα των εκτεινόντων
Η επέμβαση γίνεται συνήθως με περιοχική αναισθησία, στο τμήμα ημερήσιας νοσηλείας του νοσοκομείου.



Οι ασθενείς μας λένε…
Γιατρε σε ευχαριστώ!! να σε έχει ο Θεός καλά.
Πηγή: Facebook
Πηγή: Facebook