Τραυματικές κακώσεις των καμπτήρων τενόντων των δακτύλων

H αποκατάσταση των κακώσεων των καμπτήρων τενόντων αποτελεί μια αληθινή πρόκληση για τον χειρουργό του χεριού. H κακή επιλογή ή η κακή εφαρμογή της χειρουργικής πρακτικής μπορούν να οδηγήσουν - στην καλύτερη περίπτωση - σε ένα μη λειτουργικό δάκτυλο, με συνέπεια την συνολική δυσλειτουργία του χεριού.

Η σταθερότητα της συρραφής είναι αποφασιστικής σημασίας για την επιτυχή αποκατάσταση της διατομής ενός τένοντα.

Η κινητικότητα είναι εξίσου σημαντική, καθώς η κίνηση μειώνει τη δημιουργία μετεγχειρητικών συμφύσεων και ταυτόχρονα ισχυροποιεί την συρραφή. Η χειρουργική εμπειρία με την χρήση μικροχειρουργικών τεχνικών επικεντρώνεται στην επίτευξη μιας ιδανικής ισορροπίας μεταξύ σταθερότητας συρραφής και κινητοποίησης, δίχως η μια να βλάπτει την άλλη.

Η ιδεώδης μέθοδος συρραφής των καμπτήρων τενόντων:

  • επιτρέπει την επουλωτική διαδικασία μεταξύ των δύο άκρων του τένοντα αλλά όχι μεταξύ του τένοντα και των γύρω ιστών
  • προϋποθέτει ότι η περιοχή της συρραφής δεν παρουσιάζει διόγκωση άρα εμφανίζει χαμηλό δείκτη τριβής με τους γύρω ιστούς
  • εξασφαλίζει ικανή ισχύ στο επίπεδο της συρραφής ώστε να επιτρέπει την κίνηση και την ανακατασκευή (remodeling) του επουλωτικού ιστού, χωρίς κίνδυνο ρήξης.

Διατομή καμπτήρων δείκτη. Αδυναμία κάμψης

Image

Φυσιολογική στάση του δακτύλου μετά την συρραφή

Image

Τελικό κλινικό αποτέλεσμα

καλέστε μας για να προγραμματίσετε το ραντεβού σας

Κακώσεις εκτεινόντων τενόντων (mallet finger injuries)

Η διακοπή της συνέχειας του εκτατικού μηχανισμού των δακτύλων στο επίπεδο της άπω φαλαγγοφαλαγγικής άρθρωσης έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία πλήρους έκτασης του δακτύλου, που παίρνει μια μόνιμη θέση κάμψης.

Αυτό οφείλεται είτε σε θλαστικά τραύματα με διατομή του εκτατικού μηχανισμού είτε σε κλειστές κακώσεις που προκαλούν ρήξη του τένοντα ή απόσπασή του από την τελική ονυχοφόρο φάλαγγα.

Το βασικό αίτιο της ρήξης του τένοντα είναι η βίαιη πρόσκρουση του δακτύλου όταν βρίσκεται σε έκταση, που έχει σαν αποτέλεσμα την βίαιη κάμψη της ονυχοφόρου φάλαγγας.

Αυτή η βίαιη κάμψη προκαλεί τη:

  • υπερ-διάταση ή ρήξη του εκτείνοντα ή
  • την απόσπασή του από την φάλαγγα ή
  • την απόσπαση με τμήμα οστού (αποσπαστικό κάταγμα)

Συνήθως η αποσπαστική κάκωση των εκτεινόντων (mallet injury) αντιμετωπίζεται συντηρητικά με απλούς νάρθηκες που διατηρούν την άρθρωση του δακτύλου σε έκταση.

Απαιτείται ακινητοποίηση για περίπου 6 έως 8 εβδομάδες. Η χειρουργική θεραπεία συνιστάται σε εκείνες τις περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην απλή ακινητοποίηση με νάρθηκα, σε καθυστερημένες περιπτώσεις (περισσότερο από 4 εβδομάδες μετά την αρχική κάκωση), καθώς και στις περιπτώσεις αποσπαστικών καταγμάτων.

Αν η κάκωση τύπου mallet δεν αντιμετωπισθεί ικανοποιητικά η παραμόρφωση του δακτύλου επιδεινώνεται με την εμπλοκή και της εγγύς φαλαγγοφαλαγγικής άρθρωσης οπότε εμφανίζεται η λεγόμενη παραμόρφωση δίκην λαιμού κύκνου (swan neck deformity).

Image

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 12

17671 - Νέα Σμύρνη

+30 210 9310820

info@vasileiadismicrohandsurgery.gr

ΩΡΑΡΙΟ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

Το ιατρείο λειτουργεί κατόπιν ραντεβού Δευτέρα και Πέμπτη

 

SOCIAL MEDIA

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Copyright © vasileiadismicrohandsurgery.gr 2020. All Rights Reserved.

Κατασκευή & Φιλοξενεία Medical Promotion