Ωλένια νευρίτιδα

Χαρακτηρίζεται από πίεση του ωλενίου νεύρου στο επίπεδο του αγκώνα. Αποτελεί το δεύτερο συχνότερο σύνδρομο πιεστικής νευροπάθειας μετά το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Το ωλένιο νεύρο είναι ένα από τα δύο σημαντικότερα νεύρα του χεριού, παρέχοντας την αισθητικότητα στο μικρό δάκτυλο και στο μισό του παραμέσου δακτύλου.

Η σημαντικότερη όμως λειτουργία είναι η νεύρωση των μικρών (αυτόχθονων) μυών του χεριού. Αυτοί οι μικροί μύες ελέγχουν τις λεπτές κινήσεις του χεριού και των δακτύλων.

Η ωλένια νευρίτιδα προκαλείται από συμπίεση του ωλενίου νεύρου στο φυσικό κανάλι που υπάρχει πίσω από τον έσω κόνδυλο του βραχιονίου. Συνήθως συνυπάρχει πίεση και ελκυσμός του νεύρου.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

  • αιμωδίες (μουδιάσματα) κατά μήκος του αντιβραχίου του μικρού δακτύλου και του μισού παραμέσου
  • μείωση της ισχύος του δραγμού (γροθιάς)
  • αίσθηση «άτσαλης» λειτουργίας του χεριού
  • καυσαλγίες (αίσθημα καυστικού πόνου) στον αγκώνα και το χέρι

AITIA

Ως συνηθέστερα αίτια εμφανίζονται η υπερχρήση (επαναλαμβανόμενες κινήσεις κάμψης έκτασης) αλλά και η άμεση πίεση του αγκώνα για μεγάλα διαστήματα.

Άλλες αιτίες μπορούν να ενοχοποιηθούν κακώσεις του αγκώνα (κατάγματα ή συνδεσμικές βλάβες), τοπικοί όγκοι (γάγγλια) ή εξοστώσεις.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ένα ποσοστό περιπτώσεων απαντά θετικά στην συντηρητική θεραπεία. Αυτή περιλαμβάνει τροποποίηση των καθημερινών δραστηριοτήτων με αποφυγή συνεχόμενων –  επαναλαμβανόμενων κάμψεων του αγκώνα και αποφυγή εφαρμογής άμεσης πίεσης στην περιοχή.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει στο τμήμα ημερήσιας νοσηλείας ή με παραμονή μιας ημέρας στο Νοσοκομείο, υπό γενική ή περιοχική αναισθησία.

Υπάρχουν δυο βασικές μέθοδοι

  • Η αποσυμπίεση του ωλενίου νεύρου με απλή διάνοιξη του σωλήνα
  • Η πρόσθια μεταφορά του ωλενίου νεύρου είτε στο υποδόριο είτε κάτω από την κοινή έκφυση των καμπτήρων μυών

Στην Κλινική μας, η μέθοδος εκλογής είναι η πρόσθια μεταφορά του νεύρου κάτω από την έκφυση των μυών, με άριστα αποτελέσματα.

Μετά την επέμβαση το άνω άκρο ακινητοποιείται με νάρθηκα για 2 εβδομάδες. Μετά την αφαίρεση του νάρθηκα θα απαιτηθεί πρόγραμμα φυσικοθεραπείας που περιλαμβάνει διατατικές ασκήσεις ώστε να αποκατασταθεί το πλήρες εύρος κάμψης - έκτασης του αγκώνα.

Το φυσιοθεραπευτικό πρόγραμμα σταδιακά θα πρέπει να εντείνεται, μέχρις ότου επανέλθει πλήρως η κίνηση και η δύναμη.

Image
Image
Image
Image

καλέστε μας για να προγραμματίσετε το ραντεβού σας

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι η πλέον αναγνωρισμένη ασθένεια που προκαλείται λόγω επαγγελματικής απασχόλησης.

Υπολογίζεται ότι 3% του πληθυσμού επηρεάζεται από το σύνδρομο, το οποίο είναι συχνότερο μεταξύ των γυναικών.

Χαρακτηρίζεται από μουδιάσματα, αδυναμία και πόνο στον καρπό και στα 3½ δάκτυλα του χεριού, ιδιαίτερα στον αντίχειρα και στο δείκτη.

Ο πόνος συχνά αντανακλάται μέχρι το βραχίονα. Τη νύχτα τα συμπτώματα στο χέρι και τα δάκτυλα επιδεινώνονται με αίσθημα καύσου, φαγούρας και μυρμηγκιασμάτων που διαταράσσουν τον ύπνο.

Στις πολύ σοβαρές περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος απώλειας της αίσθησης ή και μερικής παράλυσης στο χέρι. Η πάθηση προκαλείται από τη συμπίεση του μεσαίου νεύρου στον καρπό. Η συμπίεση αυτή αποδίδεται σε αύξηση της πίεσης στον καρπιαίο σωλήνα λόγω επαναλαμβανόμενων κινήσεων και καταπόνησης του καρπού.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η συμπτωματολογία αρχίζει με αιμωδία (μουδιάσματα) στα τρία πρώτα δάκτυλα του χεριού.

Είναι χαρακτηριστικό να παρουσιάζεται κυρίως κατά τις βραδινές ώρες. Αργότερα συνυπάρχει άλγος το οποίο μπορεί να αντανακλάται σε ολόκληρο το άνω άκρο.

Σε σοβαρότερες περιπτώσεις παρατηρείται αδυναμία κατά την κάμψη των δακτύλων του χεριού και κυρίως κατά την βραχεία απαγωγή-αντίθεση του αντίχειρα.

ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διαφορική διάγνωση γίνεται κυρίως με βλάβες του μέσου νεύρου σε ύψος διαφορετικό από εκείνο του καρπού.

Τέτοιες παθήσεις είναι το σύνδρομο στρογγύλου πρηνιστού, βλάβες του βραχιονίου πλέγματος και οι βλάβες του αυχένα (πιεστική βλάβη των νωτιαίων ριζών).

Αλλες παθήσεις ή καταστάσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν την εμφάνιση του συνδρόμου όπως ουρική αρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, εγκυμοσύνη.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η αντιμετώπιση πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες. Η αρχική θεραπεία περιλαμβάνει ανάπαυση του χεριού για διάστημα τουλάχιστον 2 εβδομάδων με την εφαρμογή απλού νάρθηκα ακινητοποίησης του καρπού. Η εφαρμογή κρύων επιθεμάτων μπορεί να μειώσει το οίδημα και την καυσαλγία.

Η χορήγηση φαρμάκων όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, διουρητικά, ή ακόμη και η τοπική έγχυση κορτιζόνης μπορούν, στα αρχικά στάδια, να ανακουφίσουν από το οίδημα και τον πόνο.

Η χειρουργική διάνοιξη του καρπιαίου σωλήνα αποτελεί την ριζική λύση του συνδρόμου. Συνιστάται στις περιπτώσεις επιμονής των συμπτωμάτων για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών.

Η επέμβαση γίνεται με τοπική ή περιοχική αναισθησία και ουσιαστικά συνίσταται στη διάνοιξη του εγκαρσίου συνδέσμου του καρπού.

Image
Image

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 12

17671 - Νέα Σμύρνη

+30 210 9310820

info@vasileiadismicrohandsurgery.gr

ΩΡΑΡΙΟ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

Το ιατρείο λειτουργεί κατόπιν ραντεβού Δευτέρα και Πέμπτη

 

SOCIAL MEDIA

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Copyright © vasileiadismicrohandsurgery.gr 2020. All Rights Reserved.

Κατασκευή & Φιλοξενεία Medical Promotion