Εκτινασσόμενος δάκτυλος (trigger finger)

Είναι μια χαρακτηριστική κατάσταση κατά την οποία ο ασθενής αναφέρει ότι ένα ή περισσότερα από τα δάχτυλα του κλείνουν αλλά δεν ανοίγουν εύκολα ή ανοίγουν αλλά συναντούν δυσκολία κατά την κάμψη. Πολλές φορές κατά το άνοιγμα του δακτύλου υπάρχει μια μικρή αναπήδηση.

Η πάθηση μπορεί να είναι συγγενής όποτε αφορά κυρίως των αντίχειρα ή επίκτητη όπου οφείλεται σε πάχυνση και στένωση του ελύτρου του τένοντα ή σε δευτεροπαθή τοπική πάχυνση του ίδιου του τένοντα. Η στένωση εμφανίζεται συνήθως στην παλάμη, στο ύψος της εγκάρσιας πτυχής.

Ο μηχανισμός δεν είναι επακριβώς γνωστός, αλλά μελέτες έδειξαν πως στο επίπεδο του 1ου ινώδους δακτυλίου εμφανίζονται ιστολογικές αλλαγές και του τένοντα και του ελύτρου, με την ονομασία "ινοχόνδρινη μεταπλασία". Αυτό σημαίνει ότι ορισμένα κύτταρα "αλλάζουν" και παίρνουν τα χαρακτηριστικά των χόνδρινων κυττάρων.

Παρουσιάζουν δηλαδή μια αύξηση και στο μέγεθος αλλά και στον αριθμό. Η επιφάνεια του τένοντα και του ελύτρου αλλάζουν και χάνουν την ολισθηρότητά τους. Σε προχωρημένα στάδια η νόσος μπορεί να μην αφήνει το δάκτυλο να τεντώσει πλήρως.

Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική (τοπική έγχυση κορτιζόνης) με πτωχά όμως αποτελέσματα, ενώ η χειρουργική θεραπεία δίνει την οριστική λύση στο πρόβλημα.

Η επέμβαση γίνεται με τοπική ή περιοχική αναισθησία, στο τμήμα ημερήσιας νοσηλείας, και συνίσταται σε επιμήκη (κατά τη φορά του δακτύλου) διατομή του ινώδους δακτυλίου του ελύτρου και απελευθέρωση των τενόντων.

Στενωτική ελυτρίτιδα: ο ασθενής ανοίγει το δάκτυλο με την βοήθεια των άλλων δακτύλων

Πλήρης απρόσκοπτη κάμψη - Έκταση του δακτύλου μετά την επέμβαση

καλέστε μας για να προγραμματίσετε το ραντεβού σας

Στενωτική τενοντοελυτρίτιδα (σύνδρομο) de Quervain

H επώδυνη, φλεγμαίνουσα πλευρά του αντίχειρα στον καρπό, που κάποτε ονομαζόταν θλάση των γυναικών, λόγω της έντονης χρήσης των χεριών κατά το πλύσιμο, τώρα φέρει το όνομα του Ελβετού Χειρουργού Fritz de Quervain, ο οποίος την περιέγραψε το 1895.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗΣ

Στη ραχιαία επιφάνεια του καρπού, υπάρχουν οι τένοντες των μυών που εκτείνουν τον αντίχειρα και ανυψώνουν το χέρι στο ύψος του καρπού. Αυτοί οι τένοντες κινούνται διά μέσου έξι διαμερισμάτων, κάτω από μια ισχυρή ινώδη μπάντα που καλείται ραχιαίος σύνδεσμος του καρπού.

Το πρώτο ραχιαίο διαμέρισμα βρίσκεται πάνω από τη βάση του αντίχειρα. Μέσα σε αυτό διέρχονται οι τένοντες του μακρού απαγωγού και του βραχέως εκτείνοντα τον αντίχειρα.

Οι δύο αυτοί μυς βοηθούν στην απομάκρυνση του αντίχειρα από το υπόλοιπο χέρι και είναι απαραίτητοι για την ισχυρή απαγωγή, καθώς και για τη συλληπτική ικανότητα του χεριού.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Πρωταρχικό σύμπτωμα είναι ο πόνος του αντίχειρα στο ύψος του καρπού. Είναι δυνατόν να αρχίσει προοδευτικά με αντανάκλαση στον αντίχειρα και το αντιβράχιο ή ακόμα και να προκαλεί έγερση από τον ύπνο.

Ο πόνος γίνεται εντονότερος με τη χρήση του αντίχειρα και κυρίως στο έντονο πιάσιμο, την πλάγια σύλληψη και στροφή, όπως, π.χ., στη χρήση του κλειδιού.

Είναί δυνατόν επίσης να παρουσιαστεί ελαφρύ οίδημα στην κερκιδική πλευρά του καρπού και πιθανώς "αναπήδηση", όταν κινείται ο αντίχειρας. Λόγω του πόνου και του οιδήματος, περιορίζεται η κίνηση του αντίχειρα.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

Οι επανειλημμένοι μικροτραυματισμοί, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αλλά και η υπερχρησιμοποίηση του χεριού είναι οι συνηθέστερες αιτίες που προκαλούν την πάθηση.

Το σύνδρομο De Quervain εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας από 30 έως 50 ετών. Οι γυναίκες προσβάλλονται οκτώ με δέκα φορές συχνότερα από τους άνδρες.

Πιθανώς να υπάρχει σχετική προδιάθεση σε άτομα που χρησιμοποιούν το χέρι τους σε συνεχή πλάγια κίνηση του καρπού, με ταυτόχρονη σύλληψη του αντίχειρα, όπως δακτυλογράφοι, εργάτες που χρησιμοποιούν σφυρί, αθλητές (σκιέρ κ.λπ.) κ.ά.

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ

Το σύνδρομο De Quervain είναι η επώδυνος φλεγμονή του ελύτρου και των τενόντων του πρώτου ραχιαίου διαμερίσματος του καρπού.

Το τενόντιο έλυτρο παχαίνει και γίνεται οιδηματώδες, με αποτέλεσμα να αφήνει λιγότερο χώρο για τους υπάρχοντες τένοντες.

Είναι δυνατόν οι τένοντες να γίνουν οιδηματώδεις στην περιοχή της στενώσεως και τελικά να δημιουργηθούν μικρές ουλώδεις εστίες μεταξύ των ελύτρων και των τενόντων.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Εκτός από τον πόνο και το οίδημα πάνω από το πρώτο ραχιαίο διαμέρισμα, ο ασθενής παρουσιάζει πόνο όταν κάνει γροθιά το χέρι του, με τον αντίχειρα μέσα στην παλάμη να ακουμπά το μικρό του δάκτυλο.

Αυτό το τεστ είναι πιθανώς ελαφρώς επώδυνο σε πολλούς από εμάς, αλλά εντονότατα επώδυνο γι' αυτούς που έχουν De Quervain (test Finkelstein).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ο στόχος είναι η ανακούφιση από τον πόνο που προκαλεί η στενωτική τενοντοελυτρίτιδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διακοπή απλώς των κινήσεων που προκάλεσαν τον ερεθισμό είναι δυνατό να κάνει τα συμπτώματα να υποχωρήσουν.

Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι δυνατό να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του ερεθισμού των τενόντων και να μειώσουν τον πόνο.

Αν τα συμπτώματα επιμένουν, η λύση είναι χειρουργική. Στην κλινική μας η χειρουργική θεραπεία γίνεται με τοπική ή περιοχική αναισθησία, και συνίσταται σε διάνοιξη του 1ου ραχιαίου διαμερίσματος.

Image

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 12

17671 - Νέα Σμύρνη

+30 210 9310820

info@vasileiadismicrohandsurgery.gr

ΩΡΑΡΙΟ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

Το ιατρείο λειτουργεί κατόπιν ραντεβού Δευτέρα και Πέμπτη

 

SOCIAL MEDIA

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Copyright © vasileiadismicrohandsurgery.gr 2020. All Rights Reserved.

Κατασκευή & Φιλοξενεία Medical Promotion